Tweevingerige luiaard

  • Familie: xenarthra → megalonychidae
  • Leefgebied: tropische regenwouden
  • Voeding: voornamelijk bladeren
  • Levensverwachting: 25 jaar
  • Leefwijze: leven alleen
  • Voortplanting: 10 maanden draagtijd, één jong

Perfect aangepaste dieren

Luiaards slapen tot wel 16 uur per dag en bewegen zich over het algemeen met een slakkengangetje. Daarbij bereiken ze nauwelijks meer dan 1 km/h. Ook de spijsvertering werkt bij luiaards langzamer. Hun behoefte doen ze maar om de vier tot vijf dagen en ze klimmen daarvoor uit de boom naar de grond.
De jongen van tweevingerige luiaards worden na een draagtijd van 10 maanden geboren. De jongen zijn bij de geboorte reeds volledig ontwikkeld en hebben vaak ook al een volledig gebit. Na enkele weken drinken ze al niet meer bij de moeder, maar pas met negen tot twaalf maanden zijn ze volledig zelfstandig. Tot die tijd liggen ze bij het klimmen door de bladeren op de buik van de moeder.

Deze en nog veel meer dieren ontmoet u in Zoo Rostock, het thuis voor 4.500 dieren van 450 verschillende soorten uit de hele wereld.